• Kimler lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir?

    ​Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinin oluşturulması kullanıcıların kendi enerji tüketimlerini karşılayarak hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmasını amaçlar. Bu sebeple bir elektrik aboneliğine sahip gerçek veya tüzel kişiler lisanssız elektrik üretimi yapabilirler.

  • Lisanssız Elektrik Üretim Başvurusunu nasıl yapabilirim ?

    www.uedas.com.tr adresinde Lisanssız Elektrik Üretimi bölümünde Standart Dökümanlar Bölümünde bulunan başvuru evrak listelerindeki evraklar ve ekindeki açıklamalar doğrultusunda Dağıtım Şirketine başvuru yapılabilir.

  • Ne kadar güçte bir başvuru yapabilirim?

    Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği, yapılması planlanan enerji santralinin gücüne bazı sınırlar getirmiştir. Başvuru sahibine ait aboneliğin sözleşme gücü kadar başvuruda bulunabilmesi uygun görülmüştür. Bunun yanı sıra yönetmeliğin 5-1-h kapsamında yapılacak başvurularda tarife grubunun sanayi ve tarımsal sulama olması durumunda başvuru sahipleri sözleşme güçlerinin iki katına kadar kurulu güçte üretim tesisi kurmak için başvuru yapabilirler.

  • Lisanssız Elektrik Üretim Başvurusunun sonucunu nasıl öğrenebilirim ?

    Lisanssız Elektrik Üretim Başvurusu yapıldıktan sonra takip eden ayın 20' sine kadar başvurular evrak yönünden komisyon üyelerince değerlendirilir, değerlendirme yapıldıktan sonraki iş günü sonuçlar www.uedas.com.tr adresinde Lisanssız Elektrik Üretimi-Evrak Değerlendirme Sonuçları bölümünde yayınlanır. Evrak Değerlendirme sonuçları yayınlandıktan sonra takip eden ayın 20' sine kadar başvurular teknik yönden komisyon üyelerince değerlendirilir, değerlendirme yapıldıktan sonraki iş günü sonuçlar www.uedas.com.tr adresinde Lisanssız Elektrik Üretimi-Teknik Değerlendirme Sonuçları bölümünde yayınlanır.

  • Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubunu Nasıl ve Ne zaman alabilirim ?

    Teknik Değerlendirme sonuçları internet adresimizde yayınladıktan sonra, içeriğinde bağlantı görüşünün yer verildiği Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu düzenlenir, ve 1 ay içerisinde Şirketimize başvurulması halinde ilgilisine teslim edilir.

  • Projelerimi nasıl ve ne zaman onaylatabilirim ?

    Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubunun Teslim edildiği günden itibaren 90 gün içerisinde üretim tesisi için projelerin hazırlanıp onaya sunulması gerekmektedir. Onaya sunulması gereken kurum ise TEDAŞ' ın yetki verdiği Kurumlardır, 1 MWe' a kadar olan GES projeleri Şirketimizce onaylanabilmektedir.

  • Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması için ne zaman başvurabilirim ?

    Projesi onaylanan başvurular Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubunu teslim aldıktan sonra 180 gün içerisinde 1 takım onaylı proje ile birlikte Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması için Şirketimize başvuru yapılması gerekmektedir.

  • Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşmasını ne kadar süre içerisinde imzalayabiliriz ?

    Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması için Şirketimize başvuru yapıldıktan sonra 30 gün içerisinde Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması imzalanması gerekmektedir.

  • Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması imzaladıktan sonra ne kadar sürede kabul yaptırmam gerekir ?

    Başvuru tipine göre;

    Hidrolik kaynağa dayalı üretim tesislerinde ve yönetmeliğin 30. maddesi kapsamında kurulacak tesislerde üç yıl, YG seviyesinden bağlanacak (kendi trafosu olan kullanıcılar) üretim tesisleri dışındaki üretim tesislerinde iki yıl, AG seviyesinden bağlanacak tüm üretim tesislerinde bir yıl, içerisinde kabul yapılması gerekmektedir.

  • Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması için ne zaman başvurabilirim ?

    Kabulü tamamlanarak işletmeye alınan üretim tesislerinde, onaylı 1 takım kabul tutanağı ile birlikte Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşmasının imzalanması için Şirketimize başvuru yapılması gerekmektedir.

  • Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması ne kadar süre içerisinde imzalayabiliriz ?

    Kabulü tamamlanarak işletmeye alınan üretim tesislerinde, tesisin ticari faaliyete başladığı tarihi izleyen bir ay içerisinde Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşmasının imzalanması gerekmektedir.

  • Lisanssız Elektrik Üretimi kapsamında üretilen elektrik enerjisini kime satabilirim ?

    Üretilen Elektrik Enerjisi, lisanssız elektrik üretim faaliyeti yapan gerçek kişi, tüzel kişi veya kamu kurumuna ait elektrik abone/abonelikleri tarafından tüketilebilir, ve ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini Görevli Tedarikçi Şirket Satın alır.

  • İhtiyaç Fazlası Elektrik Enerjisi ne demek ?

    Tesis edilen elektrik üretim tesisindeki üretilen elektrik enerjisinin, tüketim tesisindeki tüketilen elektrik enerjisinden mahsup edildikten sonra fazla kalan ve şebekeye aktarılan elektrik enerjisini ifade eder.

  • Lisanssız Elektrik Üretimi kapsamında ürettiğim ihtiyaç fazlası elektrik enerjisinin tamamını satabilir miyim?

    Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde 11/08/2022 yılında gerçekleşen değişikler sonrasında ihtiyaç fazlası elektriğin satışına bazı sınırlar getirilmiştir. İhtiyaç fazlası satılacak elektrik enerjisi, üretim teisis ile ilişkilendirilen aboneliklerin bir önceki cari yılda tükettiği ham elektrik tüketimi kadarı ile sınırlandırılmıştır.

  • Lisanssız Elektrik Üretimi kapsamında alım garantisi nekadar ?

    Lisanssız Elektrik Yönetmeliğinin 24. maddesi 1. fıkrasına istinaden üretim tesisinin devreye girdiği tarihten itibaren 10 yıl süre ile üretilen elektrik enerjisi Görevli tedarikçi Şirket tarafından satın alınır.

  • Lisanssız Elektrik Üretimi kapsamında ürettiğim elektriği hangi birim fiyat üzerinden satabilirim ?

    12.05.2019 tarihi sonrasında devreye giren üretim tesisleri ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini tüketim aboneliği tarifesinin aktif enerji birim fiyatı (TL) üzerinde üzerinden ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini satabilir.

  • Şebekeye hiç bağlanmadan elektrik üretilebilir mi ? (off grid)

    Evet üretebilir. İletim ya da dağıtım sistemiyle herhangi bir şekilde bağlantısı olmadan çalışan üretim tesisleri lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinin 5. maddesi 1. fıkrası (b) bendi kapsamında İletim yada Dağıtım Şirketine bilgi vermesi gerekmektedir.